By:

Hanne Selnæs

Portræt af Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS, f. 4. maj 1952, cand. jur., i Roskilde

Vagn Berthelsen - Foto: Lotte Ærsøe
Vagn Berthelsen - Foto: Lotte Ærsøe.

Som nyuddannet cand.jur. valgte Vagn Berthelsen en usædvanlig start på sin karriere, da han blev militærnægter i Mellemfolkeligt Samvirke. Det skulle vise sig at være et afgørende valg, for lige siden har Vagn Berthelsen brugt sit arbejdsliv som ”advokat” for verdens fattigste.

Siden 1996 som generalsekretær for den danske udviklingsorganisation IBIS, hvor Vagn Berthelsen har sat et markant fingeraftryk på organisationens profil ved at sætte uddannelse øverst på organisationens dagsorden.

I dag er uddannelse en helt central aktivitet i det udviklingsarbejde, IBIS udfører i otte lande i Afrika og Latinamerika. Herhjemme deltager over 160.000 skoleelever hvert år i IBIS’ kampagne Hele Verden i Skole.

Som frontfigur for IBIS har Vagn Berthelsen desuden været primus motor i nye samarbejder med danske virksomheder. Først med et banebrydende samarbejde mellem IBIS, Danida og Toms Chokolade om et stort uddannelsesprojekt for 15.000 børn af kakaobønder i Ghana.

Senest med et mindst lige så nyskabende samarbejde med madentreprenøren Claus Meyer om en madskole i Bolivia, som skal hjælpe unge i gang.

”Det er forfriskende at opleve, hvordan vi sammen kan bruge vores forskellige kompetencer til at bekæmpe fattigdom,” siger Vagn Berthelsen om partnerskabet med erhvervslivet.

På europæisk plan har Vagn Berthelsen været en af stifterne af den udviklingspolitiske Alliance 2015, som består af syv markante europæiske udviklings- og nødhjælpsorganisationer med aktiviteter i 80 lande kloden over. Med en samlet omsætning på tre milliarder kroner er Alliance 2015 Europas næststørste udviklingssamarbejde, som Vagn Berthelsen i fire år var præsident for.

Generalsekretæren i IBIS lægger imidlertid også vægt på, at IBIS fungerer som en kritisk røst. Ikke kun i den hjemlige debat, men også når det handler om den politik, som fx EU fører, der har afgørende indflydelse på, hvordan hverdagen former sig for verdens fattigste. "Når IBIS er bedst, formår vi at binde arbejdet sammen fra det helt lokale landsbyniveau til det internationale politikniveau," siger han.

Det kan handle om børns ret til uddannelse, hvor IBIS på det lokale niveau arbejder på at give særligt piger i fattige afrikanske udkantsområder en ordentlig skolegang, samtidig med at man på nationalt plan arbejder for gratis og obligatorisk skolegang - og på globalt plan gennem Hele Verden i Skole-kampagnen forsøger at påvirke den internationale dagsorden, der skal sikre at alle verdens børn kommer i skole.

Vagn Berthelsen har før sit langvarige engagement i IBIS arbejdet i knap 20 år for Mellemfolkeligt Samvirke med en afstikker på to år som fuldmægtig i Arbejdsministeriet. Privat er Vagn Berthelsen gift med Dorte Nissen. Sammen har de tre voksne børn og lige så mange børnebørn. Fritiden bruger han gerne på familiens ødegård i Sverige, på ski eller snowboard i de franske alper eller i kajak på Roskilde Fjord.

Kommentarer