Foto: William Vest-Lillesøe

By:

William Vest-Lillesøe

Der var sang, stærke taler og hundredvis af blå t-shirts, da IBIS og markedskvinder fra hele Freetown mødtes for at lancere et partnerskab, der skal komme Ebola til livs på de lokale markeder og samtidig sikre, at uddannelsen af børn og unge kan fortsætte indtil og efter skolerne åbner.

Det har IBIS gjort for at bekæmpe ebola i Liberia:

  • Doneret 45.000 kroner til Oxfams oplysningskampagne i Sierra Leone
  • Doneret 50.000 kroner til indkøb af livsvigtigt medicinsk udstyr i Sierra Leone
  • Samarbejdet med lokale myndigheder om at udvikle undervisningsmateriale om epidemier og smitte

Selvom man efterhånden kan skimte enden på ebolaepidemien i horisonten, er rapporter om nye tilfælde af sygdommen stadig hverdag i Freetown. Derfor har IBIS slået pjalterne sammen med Sierra Leone Market Women’s Association (SLMWA) i et samarbejde, der udnytter kvindernes unikke position til engagere sierraleonerne og hjælpe med at reducere antallet af smittede hurtigst muligt.
”Alle har brug for at spise,” sagde Marie Bob-Kandeh, forkvinde for SLMWA, til lanceringen af samarbejdet i Freetown, hvor repræsentanter for stort set alle markeder i byen var tilstede. ”Så vi har en særlig rolle i samfundet. Vi møder alle mennesker,” understregede hun og opfordrede alle markedskvinder og -mænd til at bruge deres daglige kontakt med kunderne til at minde dem om, at ordentlig hygiejne ikke alene forebygger ebola, men også mange andre sygdomme – som for eksempel kolera og diarré.

”Børn! Gå ikke glip af uddannelse”

Projektets andet tema er uddannelse. Skolerne og universiteterne i landet har været lukkede i mange måneder, derfor opfordres børn og unge til at bruge de uddannelsestilbud, som IBIS har været med til at udvikle og stille til rådighed gennem radio og TV. På det område har markedsfolkene også meget indflydelse på, om de studerende de møder holder fast i uddannelsen, eller om de risikerer aldrig at vende tilbage til skolen.

SLMWA valgte selv budskabet: “Markedskvinder siger JA til renlighed og uddannelse - NEJ til ebola!”, og det blev trykt på mere end fem hundrede t-shirts. På bagsiden er der trykt de radiofrekvenser, der sender undervisningsprogrammer, side om side med de opmuntrende ord: ”Børn! Gå ikke glip af uddannelse”. T-shirtsene bliver delt ud til de handlende på markederne sammen med spand og sæbe. Det er et symbol på deres løfte om at være forbilleder for god hygiejne i kampen mod ebola og at fungere som ambassadører for uddannelse både under og efter ebolaepidemien.
 

Kommentarer