Lars Løkke Rasmussen og Sebastian Klein var på scenen sammen med generalsekretær Mie Roesdahl, da årets U-landskalender blev præsenteret ved et event på Ørestad Skole. - Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

By:

Malene Aadal Bo

Så er salget af årets U-landskalender skudt i gang, og i år er det ekstra spændende, hvor mange kalendere, der bliver indkøbt til de danske børneværelser. Overskuddet fra salget går nemlig til Oxfam IBIS’ arbejde med at hjælpe fattige børn i skole og væk fra det farlige arbejde i Burkina Fasos guldminer. 

"Vi har kun én verden, og en af de ting, vi kan gøre, for at gøre den bedre, er at hjælpe alle børn i skole."
Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, der officielt skød salget af årets U-landskalender i gang. Det foregik på Ørestad Skole, hvor 300 elever var samlet for at være de første til at få fingre i årets kalender og for at høre statsministeren fortælle om det helt særlige ved U-landskalenderen.

Et af guldminens børn

 

Elisa er ni år, og hun arbejder i guldminen i Balogo i Burkina Faso. Det har hun gjort i et år nu. Minen er et mylder af dybe huller, som er gravet med få meters afstand.

Elisas job er at vaske den jord, hendes brødre graver op. For at vaske jorden for guld, skal Elisa bruge vand. Hvis hun har penge, kan hun købe vand i minen. Ellers må hun have vandet med hjemmefra. Så skal hun cykle seks kilometer med to store dunke vand.

Hvis Elisa er heldig og finder guld, kan det sælges videre. Hun får ca. 50 kroner for ½ gram. De fleste dage finder hun ingenting.

De er seks børn i Elisas familie, og ingen af dem har gået i skole, selv om de har en skole tæt på. Det er der ikke råd til. Man skal både købe skoleuniform, bøger, papir og blyanter – og betale lidt til at vedligeholde skolen. Siden Elisa mistede sin far, er familien kun blevet fattigere. Alligevel har Elisa ikke opgivet sin drøm om at lære at læse – og en dag selv blive lærer.

Det er børn som Elisa, der får hjælp af overskuddet fra årets U-landskalender.

Mød Elisa i disse tre små film

I 55 år har overskuddet fra salget hjulpet udsatte børn i andre dele af verden til en bedre fremtid, samtidig med, at den har givet danske børn en mulighed for at lære om livet og hverdagen i så forskellige lande som Nepal, Tanzania og Bangladesh.

Selve lågekalenderen er kun en lille del af, hvad årets U-landskalender faktisk har at byde på. U-landskalenderen er nemlig også et omfattende undervisningsmateriale, som folkeskoleelever kommer til at arbejde med i løbet af november og december, og som i år handler om Burkina Faso i Vestafrika og det liv og den hverdag, som børn har her. Og med til kalenderen hører også en serie naturprogrammer med Sebastian Klein fra DR ULTRA og en cool musikvideo med Thomas Buttenschøn og gruppen Kutimangoes.

Hverdag i Burkina Faso

For alt for mange børn i Burkina Faso handler en stor del af deres hverdag om arbejde. Ikke den slags arbejde, der handler om at lære læsning eller matematik, men den slags, der går ud på at knuse sten og vaske guld i en af Burkina Fasos guldminer. Det er hårdt og ofte farligt arbejde, som giver en meget lille indtægt. Og 80 procent af de børn, der arbejder, bruger så meget tid på det, at de helt har opgivet at gå i skole.

”Men børn har ret til at komme i skole, og familiernes vej ud af fattigdom er netop at give børnene en uddannelse af god kvalitet – at lære dem at læse, skrive og regne, og undervise dem i deres rettigheder til uddannelse, sundhed, indflydelse på fremtiden og et bæredygtigt liv,” siger Oxfam IBIS’ generalsekretær Mie Roesdahl.

Oxfam IBIS arbejder for at hjælpe Burkina Fasos børn til en god uddannelse, og det er det arbejde, som man i år har valgt at støtte med overskuddet fra U-landskalenderen. Målet er at hjælpe 5.000 børn på og omkring 25 skoler i en af Burkina Fasos fattigste provinser. Sammen med lokale partnere vil vi efteruddanne lærerne og støtte de lokale undervisningskonsulenter i at blive endnu dygtigere. Vi vil sikre at flere børn kommer i skole og bliver i skole ved at inddrage børnenes forældre og andre i lokalområdet, som sammen kan opbygge forståelse for, at uddannelse er en rettighed og vigtig for alle. Sidst men ikke mindst, vil vi sørge for, at børnene hver dag kan få et godt og nærende måltid mad i skolen. Det sikrer både, at børnene lærer mere, og at flere af de fattigste familier vil prioritere at sende børnene derhen.

”Det kan virkelig gøre en forskel for børn i Burkina Faso, og vi er fantastisk glade for, at det netop er dem, der får hjælp med årets U-landskalender. Så på forhånd tak til alle dem, der køber årets lågekalender og som måske endda benytter muligheden for at tale med deres børn om livet i en helt anden del af verden,” siger Mie Roesdahl.

Kalenderen, som faktisk består af to kalendere, kan købes i supermarkeder over hele landet fra onsdag den 11. oktober 2017. Den koster 45 kroner.

Se musikvideoen med Thomas Buttenschøn og gruppen Kutimangoes

 

Kommentarer