Skat er et helt centralt middel til omfordeling af verdensressourcer. Skat er også dén langsigtede måde at betale for uddannelse, sundhed og udvikling. I dag ejer de hundrede rigeste mennesker i verden tilsammen 10.000 milliarder kroner.
Samtidig lever over 1 milliard mennesker i fattigdom. Det mener Oxfam IBIS ikke er en retfærdig fordeling.En stor del af verdens rigdomme kommer fra lande, hvor befolkningen lever i fattigdom, men hvor undergrunden er rig på ressourcer som olie, gas og mineraler. Problemet er derfor ikke, at disse lande ikke har ressourcerne til udvikling, men derimod at ressourcerne fordeles skævt eller forsvinder ud af landene. Men fordelingen er foretaget af mennesker og kan laves om af mennesker. Det er det Oxfam IBIS arbejder for i praksis gennem vores arbejde med skat.
For at sikre en mere retfærdig fordeling af verdens ressourcer kræver det, at der arbejdes med skat på nationalt og globalt plan. Derfor arbejde Oxfam IBIS i samarbejde med vores partnere for at:
Stoppe kapitalflugt globalt. For hver krone vi giver i bistand, forsvinder der 10 kroner gennem kapitalflugt, det meste ved multinationale selskabers skattespekulation. Vi arbejder for øget gennemsigtighed i selskabernes regnskaber, så vi kan se, hvor de tjener deres penge, og hvor de derfor bør betale deres skat. Derfor er Oxfam IBIS i dialog med selskaber og politikere i Danmark og globalt og er med til at sikre EU lovgivning, så man kan se, hvad olie og mineselskaber betaler i skat i udviklingslandene.
En af de største vindere i valgkampen til europaparlamentet blev kampen mod skattely. For første gang blev det et emne, der var umuligt at komme udenom, mener Kristian Weise
Fem af de danske spidskandidater til Europa-Parlamentsvalget har skrevet under på et nyt charter, hvor de forpligter sig til at arbejde for, at det i fremtiden skal være muligt for offentlige myndigheder at fravælge virksomheder, der bruger skattely
Kære Skatteminister Tillykke med, at du nu skal lede det vigtige grundlag for vores velfærd: Opkrævningen af skat i Danmark.
Arbejdet med at få flere skattepenge i statskassen er helt centralt for Oxfam og vores partnere i Ghana. For det giver frihed, når man selv kan betale sine regninger – det er alle enige om, lige fra landedirektøren til lobbyisten og den unge, aktivistiske landmand
Mange danskere har længe ventet på folketingsvalget. Det har vi også i Oxfam IBIS, hvor vi dagligt arbejder med, hvordan det danske Folketing kan bidrage til at bekæmpe den globale ulighed.
Som skattelyaktivist hos Oxfam IBIS er du med til at bekæmpe skattely og den ekstreme ulighed i verden.
Hver fjerde dansker bor nu i en skattelyfri kommune. Det er status godt et år efter, at Oxfam IBIS bad kommunalpolitikerne om at tage stilling til skattely.
De store IT-giganter som Google, Apple, Facebook og Amazon behøver stort set ikke betale skat i Europa i de kommende år.